Reinventing the World. Europese avant-garde fotografie
Collector’s Room Update #2: Reinventing the World
Foto essay over Europese avant-garde fotografie
Na het internationale succes van de eerste Collector’s Room Update: Stieglitz meets Misonne stellen we u graag de tweede Update voor: Reinventing the World.
Reinventing the world is de tweede tentoonstelling binnen een reeks die een beeld geven van de evolutie van de fotografieverzameling van het foto-antiquariaat Anamorfose.
Collector’s Room Updates zijn geen museumtentoonstellingen maar eerder een persoonlijke kijk geven op historische fotografie.
Reinventing the World is een groepstentoonstelling met werken verschillende Belgische en Europese fotografen zoals onder andere Willy Kessels (B), Raoul Hausmann (D), Leni Riefenstahl (D), Alexis Delcroix (B), Henri Martinie (FR), Nikolaï Kossikoff (RU/B), Dr. Paul Wolff (D), Sasha Stone (D) and Gerhard Riebicke (D).
De tentoonstelling is een unieke confrontatie van originele afdrukken waarvan er velen nog nooit werden tentoongesteld. Veel van de foto’s lijken heel modern en hedendaags maar werden in de jaren dertig gemaakt.
Ontwaken tijdens het interbellum
Gekneld tussen twee wereldoorlogen is het interbellum een smeltkroes van nieuwe kunstvormen.
Na de wreedheden van de Eerste Wereldoorlog en de verschrikking van de Spaanse griep waren er geen vaste waarden meer. Ook niet in de fotografie.
Fotografen nemen afstand van hun vroegere werk om op zoek te gaan naar een nieuwe wereld los van de vroegere waarden.
De absurditeit als een levensmotto
Als je niets te verliezen hebt, wordt alles mogelijk. Exponenten van dit gedachtegoed zijn de Berlijnse Dadaïsten. Ze nemen alle media onder handen om te zoeken naar een nieuwe beeldtaal.
In de tentoonstelling staat Raoul Hausmann centraal. Berlijns kunstenaar en protagonist van de Dada-beweging. Zijn leven was één kunstwerk.
De stad als biotoop
De verwoeste steden moeten hertekend worden. Veel kunstenaars geven hun visie op de nieuwe maatschappij door middel van de stad. Het stadsleven staat symbool voor de vooruitgang en de nieuwe wereld. Constructivisme en futurisme zijn de kernwoorden.
De industrialisering en de verstedelijking van de maatschappij worden belangrijke thema’s voor de fotografen. De stad is het centrum van de nieuwe wereld en één van de belangrijkste onderwerpen voor de fotografen.
Sasha Stone, Dr. Paul Wolff in Duitsland en de naar België gevluchte Rus Nikolaï Kossikoff geven een goed beeld van de stad en de industrialisering. De stad is niet langer een topografisch gegeven maar een bewegende wereld van transport en vooruitgang.
De stad betekent meer dan alleen transport en industrialisering, de stad is ook cabaret en een uitbundig nachtleven waar de kunstenaars maar al te graag aan deelnemen en wat op zich schitterende fotografie oplevert.
Stilleven als experiment
Het experiment is één van de belangrijkste kenmerken van de avant-garde fotografie. Het stilleven vervult een belangrijke rol binnen het experiment. Van readymades tot reclame foto’s.
Technieken als montage, collage, fotogram, solorisatie, extreme belichtingen en standpunten worden op punt gezet. Later worden deze technieken gemeengoed. Ze zijn nu terug te vinden in de software als Photoshop.
In de tentoonstelling is er experimenteel werk en stillevens van onder andere Raoul Hausmann, Alexis Delcroix en Willy Kessels te zien.
Praktische informatie
Collector’s Room Update #2: Reinventing the World
Avant-garde fotografie
Foto-antiquariaat Anamorfose | Nieuwstraat 11 | 8870 Izegem
www.anamorfose.be | xavier@anamorfose.be
Opening op zondag 24 juni vanaf 15h30 met een huisconcert met liederen van Kurt Weill, Francis Poulenc en Erik Satie door Sandra Lammens (piano) en Jolien De Gendt (sopraan).
De tentoonstelling loopt van 29 juni tot en met 29 september en is te bezichtigen op vrijdag 14h – 19h en zaterdag 10h – 13h of na afspraak.
Het foto-antiquariaat zal gesloten zijn in de maand augustus.